Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Waniliowa kremówka z korzennym dżemem

przepis:

2 arkusze  gotowego ciasta francuskiego

0,5 l mleka

1 łyżka masła

3 żółtka

laska wanilii

5 łyżek mąki ziemniaczanej

8 łyżek cukru pudru

2-3 łyżki  dżemu korzennego ze śliwek

cukier puder do posypania ciasta

Z ciasta wykroić 2  prostokąty (29 x 24 cm). Upiec kolejno według przepisu na opakowaniu.

Krem:

Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem.

Połowę mleka zagotować z laską wanilii.

Resztę zimnego mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną  i wlać do gotującego się mleka.

Zagotować masę, ciągle mieszając połączyć z utartymi żółtkami i masłem.

Masę zagęścić (ciągle mieszając) ogrzewając najlepiej na parze.

Ostudzić  (mieszając) w zimnej wodzie.

Jeden z blatów posmarować dżemem, wyłożyć na niego krem, przykryć drugim blatem.

Oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.