Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Drożdżowe ciasto z dynią

przepis:

 .

25 dag mąki pszennej

3 dag drożdży

4 dag masła

ok. 0,5 szklanki cukru

1 żółtko

1 jajko

ok. 150 ml mleka

3 łyżki musu z upieczonej dyni Hokkaido

aromat pomarańczowy

5 dag rodzynek

szczypta soli

 .

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.

Jajko i żółtko utrzeć  dokładnie z cukrem.

Mleko podgrzać tak aby było letnie.

Masło roztopić.

Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością mleka i łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dodać go do mąki. Wymieszać, następnie dodać ubite jajka.

Ciasto dobrze wyrobić. Pod koniec dodać masło i aromat pomarańczowy i mus z dyni i rodzynki.

Ciasto wyłożyć do foremki.

Ciasto  przykryć  ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piec ok. 40 min w temp. 180º C.

 .