Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Bakłażan w sosie kokosowo-pomidorowym

przepis:

1 mały bakłażan

2 łyżki przecieru pomidorowego

150 ml mleka kokosowego

pół cebuli

2 ząbki czosnku

szczypta pieprzu cayenne

1 łyżka posiekanych listków bazylii

sól, pieprz

olej

2 łyżki utartego sera grana padano

Bakłażan przekroić  wzdłuż, na ćwiartki, a następnie pokroić w plasterki.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć w prasce.

Olej rozgrzać na patelni, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać bakłażan.

Smażyć kilka minut, dodać sól, pieprz, mleko kokosowe i pieprz cayenne.

Kiedy bakłażan będzie miękki dodać przecier pomidorowy i posiekane listki bazylii.

Podawać  z ryżem. Gotowa potrawę posypać serem.