Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta ryżowa z cukinią

przepis:

0,5 szklanki ryżu

1 mała cukinia

0,5 papryki czerwonej

4 płaty suszonych pomidorów

2 łyżki posiekanej bazylii

1 jajko

2 łyżki utartego sera grana padano

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

0,5 cebuli

olej

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.

Cukinię, paprykę i suszone pomidory opłukać, pokroić w kostkę.

Cebulę i czosnek pokroić drobno.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać cukinię, pomidory i paprykę. Przesmażyć razem.

Do ostudzonego ryżu dodać jajko, posiekaną bazylię, warzywa i ser. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze połączyć.

Ryż wyłożyć do tortownicy  (średnica 18 cm) wysmarowanej masłem.

Piec ok. 30 min w temp. 200º C.