Curry z zielonej soczewicy, marchwi, pasternaku ze szpinakiem
przepis:
1 szklanka zielonej soczewicy120 g marchwi
60 g pasternaku
200 g szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
150 ml mleka kokosowego
300 ml wody lub bulionu warzywnego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
sól do smaku
Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą.
W garnuszku zagotować 2 szklanki wody, dodać soczewicę i gotować ją przez 20 min.
Pod koniec gotowania do soczewicy dodać pół łyżeczki soli.
Połowę ugotowanej soczewicy rozdrobnić blenderem.
Marchew i pasternak obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać olej zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać przyprawy, a następnie pokrojoną marchew i pasternak.
Chwilę wszystko smażyć, potem dodać wodę i gotować aż warzywa będą miękkie.
Do warzyw dodać soczewicę, listki szpinaku, przecier pomidorowy, a na koniec zmiksowaną soczewicę i mleko kokosowe.
Zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku.