Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pasztet z brązowej soczewicy

przepis:

 0,5 szklanki brązowej soczewicy

1 jajko

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

0,5 cebuli

1 łyżka masła

0,5 szklanki gorącej wody

1 lyżeczka papryki

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

3 listki laurowe

 

Soczewicę opłukać, ugotować do miękkości  w osolonej wodzie.

Siemię lniane zalać gorącą wodą.

Cebulę pokroić, przesmażyć na maśle.

Soczewicę zmiksować, dodać siemię lniane, jajko, cebulę, przyprawy, dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem lub olejem. Na wierzchu  ułożyć listki laurowe.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C i piec  30 min.