Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa wiśniowa z kluskami kładzionymi

przepis:

 250 g wiśni

500 ml wody

100 ml śmietany 30 %

1-2 łyżki cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

kawałek kory cynamonu, 2 goździki

płatki migdałowe

 

Wiśnie opłukać i wydrylować.

Wodę zagotować, dodać cukier, korę cynamonu i goździki, a następnie wiśnie. 

Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody.

Kiedy wiśnie będą miękkie, zupę zaciągnąć mąką ziemniaczaną i połączyć z częścią śmietany.

Resztę śmietany ubić.

Zupę wyłożyć na talerz, dodać kluski kładzione , wierzch zupy udekorować śmietaną i płatkami migdałowymi.

 

Kluski kładzione:

1 jajko

150 g mąki pszennej

sól

0,5 łyżeczki cynamonu

 

Jajko roztrzepać, dodać mąkę, sól i cynamon.

Wszystko razem wymieszać, a następnie ciasto wybijać łyżką aż do ukazania się pęcherzyków powietrza.

Wodę zagotować z solą.

Ciasto nabierać łyżką i kłaść małe podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę.  Zamieszać, zagotować pod przykryciem.

Gotowe kluski wyjąć łyżką cedzakową