Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Strucla drożdżowa z nadzieniem pistacjowo-migdałowym

przepis:

100 g zmielonych orzechów pistacjowych

50 g zmielonych migdałów

2 łyżki bułki tartej

3 łyżki śmietany 30%

1 białko

3 łyżki cukru pudru

aromat migdałowy

Orzechy i migdały wymieszać z  bułką tartą, cukrem, białkiem i śmietaną. Do masy dodać aromat migdałowy.

250 g mąki

30 g świeżych drożdży

szczypta soli

1 jajko

1 żółtko

0,5 szklanki cukru

1 łyżka masła

1 łyżka smalcu

ok. 200 ml mleka

0,5 g szafranu

 

Mąkę przesiać, dodać do niej szczyptę soli.

Mleko podgrzać.  Do połowy mleka dodać szafran. 

W drugiej połowie rozrobić 1 łyżkę cukru i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.

Masło i smalec roztopić w rondelku.

Jajko i żółtko ubić na puszystą masę z cukrem.

Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, ubite jajka i mleko z szafranem. Dobrze wyrobić.

Pod koniec dodać roztopiony tłuszcz.

Gotowe ciasto rozwałkować tak aby powstał prostokąt.

Rozłożyć na nim równomiernie masę orzechowo-migdałową.  Zwinąć w rulon, a następnie przekroić  go wzdłuż.

Połówki strucli spleść ze sobą. Włożyć do foremki posmarowanej masłem.

Odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy strucla zwiększy dwukrotnie swoją objętość wstawić ją do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C  i piec ok. 40 min.

Struclę po ostygnięciu ozdobić lukrem i pokruszonymi orzechami pistacjowymi.