Brokuły z oliwkami
przepis:
1/2 brokułu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
6 czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki oleju
sól, pieprz, chili
utarty ser grana padano do posypania
Brokuł podzielić na małe różyczki.
Oliwki pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić na półkrążki.
Czosnek drobno posiekać.
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać brokuł. Smażyć mieszając 5 min.
Następnie brokuł zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek.
Różyczki brokułu ponownie włożyć na patelnię , dodać oliwki podlać niewielką ilością wody, dodać sól, pieprz i zagotować.
Kiedy brokuły będą al dente dodać przecier pomidorowy, chili, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli to konieczne odparować nadmiar wody.
Gotowe danie posypać utartym serem.