Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Brokuły z oliwkami

przepis:

1/2  brokułu

1 cebula

1 ząbek czosnku

1-2 łyżki przecieru pomidorowego

6  czarnych oliwek bez pestek

2 łyżki oleju

sól, pieprz, chili

utarty ser  grana padano do posypania

Brokuł podzielić na małe różyczki.

Oliwki pokroić w plasterki.

Cebulę pokroić na półkrążki.

Czosnek drobno posiekać.

Oliwę rozgrzać na patelni, dodać brokuł. Smażyć mieszając 5 min.

Następnie brokuł zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę i  czosnek.

Różyczki brokułu ponownie włożyć na patelnię , dodać oliwki podlać niewielką ilością wody, dodać sól, pieprz i zagotować.

Kiedy brokuły będą al dente dodać przecier pomidorowy, chili, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli to konieczne odparować nadmiar wody.

Gotowe danie posypać  utartym serem.