Pszenno-orkiszowe naleśniki z ricottą, szpinakiem i ziemniakami
przepis:
Naleśniki:
0,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 jajko
sól
olej do smażenia
Jajko ubić z mlekiem, dodać sól i mąkę. Dokładnie wymieszać, tak aby w cieście nie było grudek.
Ciasto odstawić na pół godziny.
Przed pieczeniem do ciasta dolać wodę gazowaną. Ciasto powinno być rzadkie.
Na rozgrzanej patelni upiec cienkie naleśniki.
Nadzienie:
100 g ugotowanego szpinaku
3 ugotowane i uduszone ziemniaki
120 g ricotty
2 łyżki utartego sera grana padano
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
Ziemniaki, ricottę i szpinak wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Dodać do niej sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku i grana padano.
Masę rozsmarować na naleśnikach, zwinąć je w rulony.
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki posiekanych listków bazylii
2 łyżki utartego sera grana padano
W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem, zagotować.
Sos doprawić do smaku solą, pieprzem gałką, dodać posiekaną bazylię i ser.
Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem, polać sosem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i zapiekać 20-30 min.