Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pszenno-orkiszowe naleśniki z ricottą, szpinakiem i ziemniakami

przepis:

Naleśniki:

0,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mleka

1 szklanka wody gazowanej

1 jajko

sól

olej do smażenia

 

Jajko  ubić z mlekiem, dodać sól i mąkę. Dokładnie wymieszać, tak aby w cieście nie było grudek.

Ciasto odstawić na pół godziny.

Przed pieczeniem do ciasta dolać wodę gazowaną. Ciasto powinno być rzadkie.

Na rozgrzanej patelni upiec cienkie naleśniki.

 

Nadzienie:

100 g ugotowanego szpinaku

3 ugotowane i uduszone ziemniaki

120 g ricotty

2 łyżki utartego sera grana padano

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

Ziemniaki, ricottę i szpinak wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Dodać do niej sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku i grana padano.

Masę rozsmarować na naleśnikach, zwinąć je w rulony.

 

Sos beszamelowy:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

250 ml mleka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

2 łyżki posiekanych listków bazylii

2 łyżki utartego sera grana padano

 

W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem, zagotować.

Sos doprawić do smaku solą, pieprzem gałką, dodać posiekaną bazylię i ser.

Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem, polać sosem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i zapiekać 20-30 min.