Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta marcepanowo-serowa z powidłami śliwkowymi

przepis:

 Kruche ciasto na spód tarty:

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki krupczatki

3 łyżki kakao

1 jajko

1 żółtko

120 g szklanki cukru pudru

cukier waniliowy

szczypta soli

125 g masła

 

Z podanych składników zarobić kruche ciasto.

Owinąć je w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.

 

Masa serowo-marcepanowa:

250 ml mleka kokosowego

2 opakowania sera typu włoskiego Pilos (2 x 220 g)

2 jajka

1 białko

200 g masy marcepanowej

2 łyżki maki ziemniaczanej

150 g  cukru pudru

aromat migdałowy

4 łyżki powideł śliwkowych

3 łyżki płatków migdałowych

 

W garnuszku podgrzać mleko kokosowe. Rozpuścić  w nim rozdrobnioną masę marcepanową. Odstawić do ostygnięcia.

Ser zmiksować z jajkiem, białkiem i  cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną , masę marcepanową i aromat migdałowy.

Zmiksować aż składniki dobrze się ze sobą połączą.

 

 Migdały zrumienić na suchej patelni.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 0,5 cm. 

Ciastem wyłożyć formę do tarty.

Na ciasto wyłożyć masę marcepanowo-serową.

Na wierzchu masy zrobić kleksy z powideł, posypać płatkami migdałowymi.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok. 60 min.

Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia w piekarniku.