Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Łosoś w cydrze

przepis:

 2 kawałki łososia (ok. 200 g)

100 ml cydru

3-4 łyżki śmietany 30%

1 szalotka

2 łyżki posiekanego tymianku

sól, pieprz

sok z cytryny

1 kwaśne jabłko (szara reneta)

1 łyżeczka suszonego tymianku

3-4 łyżki oleju

 

Jabłko obrać, pokroić na  ósemki, usunąć pestki.

Na patelni rozgrzać połowę oleju, podsmażyć z obu stron kawałki jabłka.

Posypać tymiankiem, oprószyć solą i  pieprzem, podlać niewielką ilością wody. Smażyć aż jabłka będą miękkie.

Z ryby usunąć skórę, opłukać ją, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Szalotkę pokroić drobno.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim szalotkę i przesmażyć  krótko z obu stron kawałki łososia, podlać cydrem, posypać tymiankiem.

Rybę dusić ok. 10 min. Na koniec dodać śmietankę , sól i pieprz do smaku.