Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Warzywa z curry i mlekiem kokosowym

przepis:

 kilka różyczek kalafiora

10 dag mrożonej fasolki szparagowej

1 marchew

2 ziemniaki

1 cebula

0,5 szklanki czerwonej soczewicy

1 mała puszka groszku konserwowego (200 g)

sól, pieprz

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka zmielonej kozieradki

szczypta chili

kawałek świeżego imbiru

150 ml melka kokosowego

zielona kolendra

2 łyżki orzechów nerkowca

olej lub masło klarowane

Marchew i ziemniaki  obrać, opłukać, pokroić w talarki.

Cebulę pokroić w piórka.

Soczewicę opłukać na sitku pod bieżącą wodą.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę z posiekanym imbirem.

Dodać różyczki kalafiora, marchew, fasolkę, ziemniaki. Przesmażyć ok. 3-4 min.

Do warzyw dodać curry, kozieradkę, chili, 0,5 szklanki wody, mleko kokosowe.

Dusić aż warzywa będą miękkie.

Na koniec dodać groszek, doprawić solą i pieprzem.

Na talerzu  warzywa posypać posiekaną kolendrą i orzechami uprażonymi na suchej patelni.