Warzywa z curry i mlekiem kokosowym
przepis:
kilka różyczek kalafiora
10 dag mrożonej fasolki szparagowej
1 marchew
2 ziemniaki
1 cebula
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
1 mała puszka groszku konserwowego (200 g)
sól, pieprz
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka zmielonej kozieradki
szczypta chili
kawałek świeżego imbiru
150 ml melka kokosowego
zielona kolendra
2 łyżki orzechów nerkowca
olej lub masło klarowane
Marchew i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w talarki.
Cebulę pokroić w piórka.
Soczewicę opłukać na sitku pod bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę z posiekanym imbirem.
Dodać różyczki kalafiora, marchew, fasolkę, ziemniaki. Przesmażyć ok. 3-4 min.
Do warzyw dodać curry, kozieradkę, chili, 0,5 szklanki wody, mleko kokosowe.
Dusić aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodać groszek, doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu warzywa posypać posiekaną kolendrą i orzechami uprażonymi na suchej patelni.