Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zwykła zupa kalafiorowa

przepis:

 0,5  kalafiora

włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)

1,5 l wody

0,25 l śmietanki 30%

1 łyżka masła

1-2 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1 łyżka siekanego koperku

 

Warzywa obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą wodą, osolić i  ugotować wywar.

Kalafior opłukać,  podzielić na mniejsze różyczki.

Do przecedzonego wywaru z warzyw włożyć różyczki kalafiora, ugotować.

Zupę zagęścić mąką i śmietanką, dodać masło.  Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodać posiekany koperek.

Do zagęszczenia zupy do  śmietany można dodać 1-2 żółtka.