Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Gajar ka Halwa z mlekiem kokosowym

przepis:

2 marchewki

200 ml mleka kokosowego

2 łyżki rodzynek

2 łyżki pokrojonych daktyli

1 łyżka pokrojonych orzechów pistacjowych

2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich

szczypta soli

1 łyżka miodu

1 łyżka masła klarowanego

0,5 małej łyżeczki mielonego kardamonu

2 łyżki soku z cytryny

 

Do przybrania:

50 g białej czekolady

2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych

 

Marchew obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach.

W rondelku rozgrzać masło, przesmażyć na nim krótko orzechy, rodzynki i daktyle. Bakalie wyjąć z garnka, odłożyć.

Na pozostałym tłuszczu przesmażyć marchew. Następnie dodać mleko kokosowe i gotować na małym ogniu ok. 30 min aż całe mleko się wchłonie.

Do marchwi wsypać bakalie, dodać szczyptę soli, kardamon, miód i sok z cytryny. Wszystko  razem przesmażyć.

Masę odstawić do ostygnięcia, a następnie uformować z niej niewielkie batoniki.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią batoniki  i posypać posiekanymi orzeszkami.