Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Drożdżowy placek bez wyrabiania z porzeczkami

przepis:

2,5 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki mleka

0,5 szklanki oleju

2 jajka

5 dag drożdży

 

Kruszonka:

150 g masła

6 łyżek cukru

0,5 szklanki mąki

cukier waniliowy

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ok. 200 g czarnych i czerwonych porzeczek

Do płaskiej miski wsypać  1,5 szklanki mąki.

Na warstwę mąki rozkruszyć drożdże, następnie wsypać cukier, wylać mleko zmieszane z olejem i ubitymi jajkami.

Na wierzch  rozsypać  warstwę pozostałej mąki.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie zawartość miski przemieszać.

Ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem.

Na wierzchu rozsypać równomiernie porzeczki, a na nich rozłożyć kruszonkę.

Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec ok. 30 min.