Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Piersi z kurczaka z kurkami, porem, pomidorkami i polentą

przepis:

 1 pierś kurczaka

200 g kurek

kilka pomidorków koktajlowych

kawałek pora

150 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka suszonego tymianku

sól, pieprz

olej do smażenia

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu.

 

Kurki oczyścić i osuszyć.

Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na  małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem.

Por pokroić na krążki.

Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim mięso. Zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć kurki, a następnie por.

Do kurek dodać mięso, por, podlać  śmietaną i dusić do miękkości. Pod koniec dodać tymianek, sól, pieprz do smaku i pokrojone pomidorki.

Sos zagęścić mąką ziemniaczaną.

Polenta:

0,5 szklanki mąki kukurydzianej do szybkiego przygotowania polenty

1 szklanka wody

1 łyżka oliwy

3 łyżki utartego parmezanu

 

W rondelku zagotować  wodę, dodać sól i łyżkę oleju.

Powoli dosypywać mąkę kukurydzianą ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.

Mąkę gotować  przez około 3 min. Na koniec dodać 2 łyżki  parmezanu.

Z polenty wykroić  szklanką 6 krążków. Gotową polentę wyłożyć na talerz, wyrównać , tak aby miała grubość ok. 1,5 cm.