Halibut z zapiekanką z kurek i ziemniaków
przepis:
filety z halibuta
4 ziemniaki
200 g kurek
2 szalotki
1 łyżeczka suszonego tymianku
sol, pieprz
sok z cytryny
olej do podsmażenia
150 ml śmietany 30%
Kurki opłukać pod bieżącą wodą.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na kostkę (1 cm).
Szalotki pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na pozostałym tłuszczu przesmażyć ziemniaki, dodać je do cebuli.
Następnie przesmażyć kurki i dodać je do ziemniaków.
Cebulę, ziemniaki i kurki, posypać tymiankiem, dodać sól i pieprz, zalać śmietanką i wymieszać.
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 200º C. Zapiekać ok. 30 min. aż ziemniaki będą miękkie.
W tym czasie opłukać filety z halibuta , osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Ugotować na parze.
Rybę ułożyć na zapiekance z ziemniaków i kurek.