Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Halibut z zapiekanką z kurek i ziemniaków

przepis:

filety z halibuta

4 ziemniaki

200 g kurek

2 szalotki

1 łyżeczka suszonego tymianku

sol, pieprz

sok z cytryny

olej do podsmażenia

150 ml śmietany 30%

Kurki opłukać pod bieżącą wodą.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na kostkę (1 cm).

Szalotki pokroić  w piórka.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Na pozostałym tłuszczu przesmażyć ziemniaki, dodać je do cebuli.

Następnie przesmażyć kurki i  dodać je do ziemniaków.

Cebulę, ziemniaki i kurki, posypać tymiankiem, dodać sól i pieprz, zalać śmietanką i wymieszać.

Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 200º C.  Zapiekać ok. 30 min. aż ziemniaki będą miękkie.

W tym czasie opłukać  filety z halibuta , osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Ugotować na parze.

Rybę ułożyć na zapiekance z ziemniaków i kurek.