Ratatouille z bakłażana, pieczarek, papryki i pora
przepis:
1 mały bakłażan
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
150 g pieczarek
1 por
1 cebula ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
sól, pieprz
2 łyżki przecieru pomidorowego
Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki.
Bakłażan pokroić na plastry, a następnie na ósemki.
Por i cebulę pokroić w piórka.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na paski.
Czosnek wycisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, por i czosnek. Zdjąć je z patelni, przełożyć go garnka.
Na pozostałym tłuszczu przesmażyć po kolei pieczarki, bakłażan i paprykę.
Wszystkie warzywa dodać do pora i cebuli. Podlać niewielką ilością wody, dusić do miękkości.
Kiedy woda odparuje dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku oraz posiekaną zieloną pietruszkę.