Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ratatouille z bakłażana, pieczarek, papryki i pora

przepis:

 1 mały bakłażan

1 papryka   żółta

1 papryka czerwona

150 g pieczarek

1 por

1 cebula ząbek czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

olej do smażenia

sól, pieprz

2 łyżki przecieru pomidorowego

Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki.

Bakłażan pokroić na plastry, a następnie na ósemki.

Por i cebulę pokroić w piórka.

Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na paski.

Czosnek wycisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim  cebulę, por i czosnek. Zdjąć je z patelni, przełożyć go garnka.

Na pozostałym tłuszczu przesmażyć po kolei pieczarki, bakłażan i paprykę.

Wszystkie warzywa dodać do pora i cebuli. Podlać niewielką ilością wody, dusić do miękkości.

Kiedy woda odparuje dodać przecier pomidorowy,  sól i pieprz do smaku  oraz  posiekaną zieloną pietruszkę.