Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Bakłażan według Goka

przepis:

 1 bakłażan

2 ząbki czosnku

5 łyżek sosu sojowego

5 łyżek octu jabłkowego

5 łyżek cukru

olej do smażenia

dymka do posypania

 

Bakłażan przekroić wzdłuż na ósemki, a następnie na mniejsze kawałki.

Czosnek przecisnąć przez praskę.

Sos sojowy  i ocet wymieszać z cukrem.

Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju. Smażyć na nim kawałki bakłażana. Kiedy bakłażan będzie przyrumieniony zdjąć go z patelni.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić na nim czosnek. Dodać sos  sojowy wymieszany z octem i cukrem, a następnie usmażonego bakłażana.

Smażyć ok. 5 min aż bakłażan wchłonie sos.

Gotowe danie posypać pokrojoną dymką.