Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kluski kładzione

przepis:

15 dag mąki pszennej

1 jajko

woda (mineralna gazowana)

sól

boczek wędzony

cebula


Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajka, wodę.

Wymieszać starannie na gładką, niezbyt gęstą masę.

Wody dodać tyle, aby ciasto dało się łatwo nabierać łyżką.

Kluski będą pulchniejsze kiedy ciasto dobrze zostanie wybite łyżką.

Zagotować posoloną  wodę.

Podłużne kluski kłaść łyżką na gotującą się wodę.

Gotować około 2 min.

 Wybrać je łyżką cedzakową, osączyć.

Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć. Polać nim  kluseczki na talerzu.