Hamburgery z buraków i kaszy jaglanej
przepis:
1 szklanka zmielonych blenderem ugotowanych buraków (ja użyłam buraków z których gotowałam barszcz)1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 małe jajko
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżeczka mejeranku
0,5 łyżeczki zmielonej kolendry
sól, pieprz
3 łyżki bułki tartej
kaszka kurydziana do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Kaszę wymieszać dokładnie z burakami, jajkiem, posiekaną cebulą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, bułką tartą i przyprawami.
Masę dobrze wyrobić, a gdyby była za rzadka dodać więcej bułki tartej.
Z masy formować okrągłe, płaskie kotlety, obtoczyć je w kaszcze kukurydzianej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.