Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Spaghetti z pastą z bakłażana

przepis:

 1 bakłażan

2 łyżki przecieru pomidorowego

ser grana padano

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

świeża bazylia

oliwa

200 g spaghetti pełnoziarnistego

Bakłażan przekroić wzdłuż na pół. Miąższ ponacinać, skropić oliwą.

Połówki bakłażana ułożyć na blaszce  wyłożonej  papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min w temp. 180º C.

Po upieczeniu, wyjąć miąższ bakłażana ze skórki, a następnie dokładnie zmiksować  go dodając czosnek, sól i pieprz do smaku.

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać do niej pastę z bakłażana i przecier pomidorowy, chwilę smażyć, a następnie dodać makaron. Wymieszać.

Gotowe danie posypać posiekanymi listkami bazylii i utartym serem.