Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Polędwica wieprzowa duszona z suszonymi śliwkami i porem

przepis:

 1 polędwica wieprzowa

1 por

1 cebula

2 ząbki czosnku

6-8 śliwek suszonych

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżeczka suszonego tymianku

2 liście laurowe

1 laska cynamonu

5 ziaren ziela angielskiego

1 mała łyżeczka cynamonu

1 gwiazdka anyżu

sól, pieprz

olej 

 

Polędwicę opłukać, osuszyć, pokroić w plastry.

Plastry polędwicy lekko zbić, oprószyć solą i pieprzem.

Cebulę   i czosnek posiekać.

Białą cześć pora pokroić w krążki.

Na patelni rozgrzać olej, usmażyć  na nim z obu stron plastry polędwicy.

Mięso zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

 Na pozostałym tłuszczu przesmażyć  cebulę i czosnek.

Dodać przecier pomidorowy, przyprawy i dolać szklankę wody.

Sos dobrze wymieszać i zagotować, a następnie wlać do mięsa, tak aby było nim zakryte.

Na osobnej patelni na oleju przesmażyć krążki pora.

Por i śliwki dodać do mięsa, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Naczynie z mięsem przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i  zapiekać ok. 40 min.