Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidora z anchois

przepis:

ok. 1 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy

1 awokado

1 pomidor

1 mała cebula

kilka filetów anchois

olej

sok z cytryny

sól, pieprz

posiekane listki bazylii

 

Awokado przekroić wzdłuż, usunąć pestkę, miąższ pokroić i skropić sokiem z cytryny.

Pomidor pokroić także na kawałki.

Cebulę posiekać w kostkę.

Awokado wymieszać z pomidorem, soczewicą, cebulą i bazylią.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, skropić olejem, a na wierzchu sałatki ułożyć anchois.