Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Dorsz zapiekany z porami i suszonymi pomidorami

przepis:

2 filety z dorsza

4 plastry pomidorów suszonych

1 por

1 ząbek czosnku

100 ml śmietanki 30%

sól, pieprz

sok z cytryny

2 łyżki posiekanej bazylii

1 łyżka oliwy

Pomidory zalać  gorącą wodą, tak aby były w niej zanurzone. Kiedy zrobią się miękkie, pokroić na małe kawałki.

Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Białą część pora pokroić w krążki.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim  por i czosnek przeciśnięty przez praskę.  Następnie dodać pokrojone pomidory.

Podlać wodą, w której moczyły się pomidory i śmietanką. Zagotować.

Dodać połowę bazylii, sól i pieprz do smaku.

Kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Na ryby wyłożyć warstwę pora  z pomidorami. Podlać sosem.

Naczynie z rybą wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i zapiekać ok. 20 min.

Gotową rybę posypać resztą posiekanej bazylii.