Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Puszysty omlet z oscypkiem i szczypiorkiem

przepis:

2 jajka

1 łyżka mąki pszennej

4 łyżki utartego  oscypka

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka masła klarowanego

sól, pieprz

 

Żółtka oddzielić od białek.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.

Żółtka  i mąkę delikatnie wymieszać z pianą z białek, dodać pieprz,  3 łyżki oscypka i szczypiorek.

Masło rozgrzać na patelni, wylać na nie masę i smażyć ok. 4 minut.

Kiedy spód omletu będzie przyrumieniony delikatnie odwrócić go na drugą stronę i smażyć ok. 2 minut.

Gotowy omlet zsunąć na talerz i posypać resztą oscypka i szczypiorkiem.