Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki z serkiem i śliwkami

przepis:

6 naleśników

200 g serka Capri

50 ml śmietany 30% 

1 łyżka cukru

2 łyżki miodu

1 łyżeczka tymianku

ok. 300 g śliwek węgierek

masło klarowane do odsmażenia naleśników

Serek wymieszać ze śmietaną i cukrem na gładką masę.

Śliwki przepołowić, usunąć z nich pestki.

Na patelni rozgrzać miód, dodać śliwki i tymianek. Smażyć  przez kilka minut, aż śliwki puszczą sok i staną się miękkie.

Na naleśniki wyłożyć masę serową i  połówki śliwek.

Naleśniki zwinąć w chusteczki i obsmażyć z obu stron na maśle.

Gotowe naleśniki na talerzu polać sokiem ze śliwek