Bakłażan faszerowany mielonym mięsem
przepis:
1 bakłażan
200 g wieprzowego mięsa mielonego
1 szalotka
1 jajko
pół czerstwej bułki
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki rozmarynu
posiekana bazylia
1 łyżka sera grana padano
olej
Bułkę namoczyć w wodzie, a następnie dobrze odcisnąć.
Cebulę i jeden ząbek czosnku posiekać i przesmażyć na oleju.
Mięso, jajko, cebulę, bułkę dobrze wymieszać, dodać sól i pieprz.
Bakłażan pokroić wzdłuż na cienkie plastry.
Każdy z plastrów oprószyć solą i odstawić na pół godziny.
Plastry bakłażana osuszyć bibułą, a następnie usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Z mięsa uformować klopsiki, zawinąć je w plastry bakłażana i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Przecier pomidorowy rozrobić w szklance wody, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.
Przecier wlać na ruloniki z bakłażana, posypać je posiekaną bazylią.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180º C i zapiekać ok. 30 min.
Przed podaniem bakłażany posypać tartym serem.