Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Bakłażan faszerowany mielonym mięsem

przepis:

 1 bakłażan

200 g wieprzowego mięsa mielonego

1 szalotka

1 jajko

pół czerstwej bułki

1 łyżka przecieru pomidorowego

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

pół łyżeczki tymianku

pół  łyżeczki rozmarynu

posiekana bazylia

1 łyżka sera grana padano

olej


Bułkę namoczyć w wodzie, a następnie dobrze odcisnąć.

Cebulę i jeden ząbek czosnku posiekać i przesmażyć na oleju.

Mięso, jajko, cebulę, bułkę dobrze wymieszać, dodać sól i  pieprz.

Bakłażan pokroić wzdłuż na cienkie plastry.

Każdy z plastrów oprószyć solą i odstawić na pół godziny.

Plastry bakłażana osuszyć bibułą, a następnie usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Z mięsa uformować klopsiki, zawinąć je w plastry bakłażana i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

Przecier pomidorowy rozrobić w szklance wody, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.

Przecier wlać na ruloniki z bakłażana, posypać je posiekaną bazylią.

Naczynie  wstawić do piekarnika nagrzanego do temp  180º C i zapiekać ok. 30 min.

Przed podaniem bakłażany posypać tartym serem.