Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Skorzonera z masłem i orzechami włoskimi

przepis:

kilka korzeni skorzonery

sól, cukier

2 łyżki masła klarowanego

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

3 łyżki octu

1 l wody

 

Korzenie skorzonery obrać.

Koniecznie trzeba robić to w rękawiczkach, ponieważ skorzonera wydziela lepiący sok mleczny podobny do mniszka lekarskiego.

Obrane korzenie  włożyć do wody z dodatkiem octu, aby nie sczerniały.

W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru, wrzucić do niej skorzonerę i gotować do miękkości.

Masło roztopić dodać do niego orzechy.

Gotową skorzonerę polać masłem z orzechami.