Kaszka krakowska z mlekiem kokosowym, orzechami i daktylami
przepis:
1/3 szklanki szklanki kaszki krakowskiej
2 razy więcej wody niż kaszki
0,5 szklanki mleka kokosowego
szczypta soli
1 łyżeczka masła
1 łyżka miodu
5 daktyli
1 łyżka posiekanych orzechów pistacjowych
2 łyżki orzechów włoskich
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki utartej skórki pomarańczowej
sok z połowy pomarańczy
Na małej patelni rozgrzać miód i masło dodać sok z pomarańczy, orzechy, pokrojone daktyle, cynamon i skórkę pomarańczową.
Chwilę razem smażyć.
Kaszkę opłukać na sitku.
W garnuszku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i wsypać kaszkę.
Gotować do momentu aż kaszka wchłonie całą wodę (ok. 15 min). Podczas gotowania kaszkę należy mieszać , tak aby się nie przypaliła.
Pod koniec dodać mleko kokosowe, wymieszać z kaszką, przykryć i włożyć "pod kocyk" aby kasza doszła.
Kaszkę wyłożyć na miseczkę, posypać cynamonem, orzechami i daktylami