Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kaszka krakowska z mlekiem kokosowym, orzechami i daktylami

przepis:

1/3 szklanki  szklanki kaszki krakowskiej

2 razy więcej wody niż kaszki

0,5 szklanki mleka kokosowego

szczypta soli

1 łyżeczka masła

1 łyżka miodu

5 daktyli

1 łyżka posiekanych orzechów pistacjowych

2 łyżki orzechów włoskich

0,5 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki  utartej skórki pomarańczowej

sok z połowy pomarańczy

Na małej patelni rozgrzać miód i masło dodać  sok z pomarańczy, orzechy, pokrojone daktyle, cynamon i skórkę pomarańczową.

Chwilę razem smażyć.

Kaszkę opłukać na sitku.

W garnuszku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i wsypać kaszkę.

Gotować do momentu aż kaszka wchłonie całą wodę (ok. 15 min). Podczas gotowania kaszkę należy mieszać , tak aby się nie przypaliła.

Pod koniec  dodać mleko kokosowe, wymieszać z kaszką, przykryć i włożyć "pod kocyk" aby kasza doszła.

Kaszkę wyłożyć na miseczkę, posypać cynamonem, orzechami  i daktylami