Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kruche babeczki nadziewane masą makową

przepis:

300 g mąki

2 łyżki  kaszki manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru pudru

180 g masła

3 żółtka

cukier waniliowy

masa makowa do wypełnienia babeczek  (puszka 400 g)

biała czekolada i płatki migdałowe do ozdobienia babeczek

Mąkę, cukier puder,  cukier waniliowy, kaszkę i proszek przesiać razem do miski, a następnie posiekać  z zimnym masłem.   Do  ciasta dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.

Ciasto owinąć w folię i schować na pół godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na  grubość 4 mm, szklanką wyciąć krążki, wyłożyć nimi dna foremek do babeczek (ok. 20 sztuk)

Foremki wypełnić masą makową, wierzch przykryć krążkami ciasta, wyciętymi mniejszą szklanką i ponakłuwać je.

Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°  C i piec ok. 30 min.

Gotowe, ostudzone babeczki wyjąć z foremek, polać roztopioną białą czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.