Kruche babeczki nadziewane masą makową
przepis:
300 g mąki
2 łyżki kaszki manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
180 g masła
3 żółtka
cukier waniliowy
masa makowa do wypełnienia babeczek (puszka 400 g)
biała czekolada i płatki migdałowe do ozdobienia babeczek
Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, kaszkę i proszek przesiać razem do miski, a następnie posiekać z zimnym masłem. Do ciasta dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto owinąć w folię i schować na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, szklanką wyciąć krążki, wyłożyć nimi dna foremek do babeczek (ok. 20 sztuk)
Foremki wypełnić masą makową, wierzch przykryć krążkami ciasta, wyciętymi mniejszą szklanką i ponakłuwać je.
Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180° C i piec ok. 30 min.
Gotowe, ostudzone babeczki wyjąć z foremek, polać roztopioną białą czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.