Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Orzechowe babeczki z konfiturą z płatków róży

przepis:

300 g mąki

50 g drobno pokruszonych orzechów włoskich

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru pudru

180 g masła

3 żółtka

cukier waniliowy

Do wypełnienia  babeczek:

ok. 100 g pokruszonych orzechów włoskich

1 białko

2-3 łyżki śmietanki 30%

2-3  łyżki cukru pudru

konfitura z płatków róży

cukier puder do posypania gotowych babeczek

Mąkę, cukier puder,  cukier waniliowy i proszek do pieczenia przesiać razem do miski,  dodać orzechy, a następnie posiekać  z zimnym masłem.   Do  ciasta dodać żółtka i szybko  je zagnieść.

Ciasto owinąć w folię, schować na pół godziny do lodówki.

Pokruszone orzechy wymieszać z cukrem pudrem, śmietanką i białkiem.

Schłodzone ciasto rozwałkować na  grubość 4 mm, szklanką wyciąć krążki, wyłożyć nimi dna foremek do babeczek (ok. 20 sztuk). Mniejszą szklanką wyciąć krążki do przykrycia babeczek.

Na dno foremek z  ciastem położyć po łyżce konfitury, następnie  masę orzechową, a wierzch przykryć krążkami ciasta. Wierzch babeczek ponakłuwać patyczkiem.

Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°  C i piec ok. 30 min.

Gotowe, ostudzone babeczki wyjąć z foremek, posypać cukrem pudrem.