Orzechowe babeczki z konfiturą z płatków róży
przepis:
300 g mąki
50 g drobno pokruszonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
180 g masła
3 żółtka
cukier waniliowy
Do wypełnienia babeczek:
ok. 100 g pokruszonych orzechów włoskich
1 białko
2-3 łyżki śmietanki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
konfitura z płatków róży
cukier puder do posypania gotowych babeczek
Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia przesiać razem do miski, dodać orzechy, a następnie posiekać z zimnym masłem. Do ciasta dodać żółtka i szybko je zagnieść.
Ciasto owinąć w folię, schować na pół godziny do lodówki.
Pokruszone orzechy wymieszać z cukrem pudrem, śmietanką i białkiem.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, szklanką wyciąć krążki, wyłożyć nimi dna foremek do babeczek (ok. 20 sztuk). Mniejszą szklanką wyciąć krążki do przykrycia babeczek.
Na dno foremek z ciastem położyć po łyżce konfitury, następnie masę orzechową, a wierzch przykryć krążkami ciasta. Wierzch babeczek ponakłuwać patyczkiem.
Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180° C i piec ok. 30 min.
Gotowe, ostudzone babeczki wyjąć z foremek, posypać cukrem pudrem.