Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Łosoś z czerwoną kapustą

przepis:

ok. 500 g czerwonej kapusty

2 łyżki oleju

1 łyżka mąki

1 szalotka

100 ml czerwonego wina

4 goździki

2 liście laurowe

sól, pieprz

1-2 łyżeczki  cukru

1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny

 

Kapustę opłukać i  cienko poszatkować.

Następnie  zalać ją niewielką ilością wody, dodać sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, goździki i gotować pod przykryciem ok. 30 min.

Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę, dodać mąkę i przyrumienić ją, rozprowadzić niewielką ilością  zimnej wody, zagotować.

Zasmażkę dodać do kapusty, dokładnie wymieszać.

Kapustę  podgrzać, przyprawić do smaku octem i winem.

 

200 g filetów z łososia

sól, pieprz

sok z cytryny

1 łyżka posiekanej pietruszki

1 ząbek czosnku

 

Z filetów zdjąć skórę.

Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Filety ułożyć na papierze pergaminowym, posypać zieloną pietruszką i pokrojonym w plasterki czosnkiem.

 Łososia (na papierze) ułożyć na sicie w garnku przeznaczonym do gotowania na parze. Przykryć i gotować ok.15 minut.

Gotową rybę ułożyć na talerzu na  kapuście.