Łosoś z czerwoną kapustą
przepis:
ok. 500 g czerwonej kapusty
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
1 szalotka
100 ml czerwonego wina
4 goździki
2 liście laurowe
sól, pieprz
1-2 łyżeczki cukru
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
Kapustę opłukać i cienko poszatkować.
Następnie zalać ją niewielką ilością wody, dodać sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, goździki i gotować pod przykryciem ok. 30 min.
Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę, dodać mąkę i przyrumienić ją, rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody, zagotować.
Zasmażkę dodać do kapusty, dokładnie wymieszać.
Kapustę podgrzać, przyprawić do smaku octem i winem.
200 g filetów z łososia
sól, pieprz
sok z cytryny
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 ząbek czosnku
Z filetów zdjąć skórę.
Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Filety ułożyć na papierze pergaminowym, posypać zieloną pietruszką i pokrojonym w plasterki czosnkiem.
Łososia (na papierze) ułożyć na sicie w garnku przeznaczonym do gotowania na parze. Przykryć i gotować ok.15 minut.
Gotową rybę ułożyć na talerzu na kapuście.