Soczewica z warzywami i ryżem
przepis:
0,5 szklanki zielonej soczewicy
0,5 szklanki ryżu
1 marchew
1 pietruszka
por
kawałek selera
sól
1 łyżeczka pul biber
1 łyżka oleju
Soczewicę i ryż opłukać na sitku.
Warzywa obrać, opłukać, pokroić (marchew, pietruszkę i seler w kostkę, por na krążki).
Soczewicę zalać wodą i gotować ok. 20 min. Pod koniec gotowania dodać sól.
Kiedy soczewica będzie miękka odparować nadmiar wody, albo ją odsączyć.
Ryż gotować w szklance osolonej wody. Kiedy ryż wchłonie wodę garnuszek przykryć i schować "pod kołderkę" aby doszedł.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim warzywa, dodać sól i pul biber, podlać je niewielką ilością wody i zagotować.
Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodać soczewicę, ryż i chwilę wszystko razem przesmażać.