Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Soczewica z warzywami i ryżem

przepis:

0,5 szklanki zielonej soczewicy

0,5 szklanki ryżu

1 marchew

1 pietruszka

por

kawałek selera

sól

1 łyżeczka pul biber

1 łyżka oleju

Soczewicę i ryż  opłukać na sitku.

Warzywa obrać, opłukać, pokroić (marchew, pietruszkę i seler  w kostkę, por na krążki).

Soczewicę zalać wodą i gotować ok. 20 min. Pod koniec gotowania dodać sól.

Kiedy soczewica będzie miękka odparować nadmiar wody, albo ją odsączyć.

Ryż gotować w szklance osolonej wody. Kiedy ryż wchłonie wodę garnuszek przykryć i schować "pod kołderkę" aby doszedł.

Na patelni rozgrzać olej,  zeszklić na nim warzywa, dodać sól i pul biber, podlać je niewielką ilością wody i zagotować.

Kiedy warzywa będą już prawie miękkie dodać soczewicę, ryż i chwilę wszystko razem przesmażać.