Kotlety z ciecierzycy i kurek
przepis:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 szklanka kurek (z puszki)
0,5 czerstwej pszennej bułki
1 małe jajko
0,5 cebuli
sól, pieprz
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na łyżce oleju.
Bułkę namoczyć w wodzie, potem dobrze ją odcisnąć.
Ciecierzycę rozgnieść widelcem.
Kurki opłukać, odcedzić i pokroić.
Ciecierzycę, kurki, jajko i bułkę dobrze wymieszać. Do masy dodać sól, pieprz, przesmażoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki.
Uformować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.