Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Chlebek z nadzieniem z pora, cukinii i fety

przepis:

Nadzienie:

1 młoda cukinia

1 por

100 g fety

sól, pieprz

1 łyżeczka tymianku

olej do usmażenia warzyw

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Por pokroić w krążki.

Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim warzywa. Kiedy warzywa są miękkie dodać sól, pieprz i tymianek.

Po ostygnięciu do farszu dodać pokruszoną fetę.

Ciasto:

500 g mąki pszennej

ok. 250 ml ciepłej wody

1 paczka drożdży instant (7g)

1 łyżeczka soli

100 g masła

czarnuszka do posypania ciasta

Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać wodę i wyrobić ciasto.

Masło roztopić.

Ciasto podzielić na dwie części.

Jedną część  ciasta rozwałkować cienko i posmarować połową roztopionego masła. Następnie ciasto zwinąć jak kopertę.

Drugą część ciasta także rozwałkować, posmarować masłem. Na środku ułożyć pierwszą część ciasta i zawinąć ją w rozwałkowane ciasto.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, ułożyć na nim równomiernie farsz, zwinąć w rulon i pokroić na plastry (ok. 3 cm).

Kawałki ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać czarnuszką. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto piec ok. 30 min w piekarniku  nagrzanym   do temp  180º C.