Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Warzywa w mleku kokosowym z Ras el Hanout

przepis:

1 mały bakłażan
2 ziemniaki
1 cebula
kilka różyczek kalafiora
0,5 czerwonej papryki
0,5 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy
150 ml mleka kokosowego
2 zabki czosnku
sól, pieprz
2 łyżeczki przyprawy marokańskiej  Ras el Hanout

2 łyżki oleju

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w dość dużą kostkę.
Cebulę pokroić w piórka.
Bakłażan pokroić w kostkę.
Paprykę pokroić w paseczki.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, a następnie dodać warzywa i chwilę je podsmażać.
Do warzyw dodać soczewicę, mleko kokosowe, sól, pieprz, przyprawę marokańską i zmiażdżone ząbki czosnku.
Warzywa dusić aż zmiękną. W razie potrzeby dodać wodę lub wiecej mleka kokosowego.