Warzywa w mleku kokosowym z Ras el Hanout
przepis:
1 mały bakłażan2 ziemniaki
1 cebula
kilka różyczek kalafiora
0,5 czerwonej papryki
0,5 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy
150 ml mleka kokosowego
2 zabki czosnku
sól, pieprz
2 łyżeczki przyprawy marokańskiej Ras el Hanout
2 łyżki oleju
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w dość dużą kostkę.
Cebulę pokroić w piórka.
Bakłażan pokroić w kostkę.
Paprykę pokroić w paseczki.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, a następnie dodać warzywa i chwilę je podsmażać.
Do warzyw dodać soczewicę, mleko kokosowe, sól, pieprz, przyprawę marokańską i zmiażdżone ząbki czosnku.
Warzywa dusić aż zmiękną. W razie potrzeby dodać wodę lub wiecej mleka kokosowego.