Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Dorsz zapiekany w porach i ajvarze

przepis:

200 g poledwicy z dorsza
3 łyżki łagodnego ajvaru
biała część pora
2 łyżki słodkiej śmietany
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
sok z cytryny

Rybę ołukać, pokroić na kawałki , osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Por opłukać, pokroić w cienkie plasterki, a potem wymieszać go z ajvarem i śmietaną. Dodać tymianek, sól i pieprz do smaku.
Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową pasty z pora, na niej rybę, na wierzchu ryby pozostały por.
Naczynie z rybą wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200° C i piec ja przez 20 min.