Fasola Jaś z pieczarkami i ajvarem
przepis:
300 g fasoli Jaś100 g pieczarek
1 marchew
1 cebula
2 łyżki łagodnego ajvaru
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pul biber
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżka oleju
feta do posypania
Fasolę opłukać, zalać wodą i odstawić na noc aby napęczniała.
Następnego dnia z fasoli odlać wodę, w której się moczyła i zalać ją nową wodą.
Fasolę ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania, kiedy fasola jest już prawie miękka dodać sól.
Marchew obrać, pokroić w talarki.
Pieczarki pokroić także w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę.
W garnuszku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać marchew i pieczarki.
Chwilę razem smażyć, a następnie dodać niewielką ilość wody i gotować aż marchew zmięknie.
Do marchwi i pieczarek dodać fasolę, ajvar, przecier pomidorowy, tymianek, pul biber, miażdżony zabek czosnku,sól, pieprz do smaku.
Wszystko zagotować. W razie potrzeby dodać niewielką ilość wody.
Na talerzu fasolkę posypać pokruszoną fetą.