Szafranowa babka wielkanocna
przepis:
500 g mąki pszennejok. 250 ml mleka
1 opakowanie suchych drożdży
150 g cukru
70 g masła
1 jajo, 2 żółtka
100 g rodzynek,
0,2 g szafranu
szczypta soli
aromat pomarańczowy
Mleko podgrzać, tak aby było letnie.
Do mleka dodać szafran, 1 łyżeczkę cukru i suche drożdże.
Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły.
Jajko i żółtka ubić na puch z cukrem.
Masło roztopić.
Do mąki dodać zaczyn drożdżowy, utarte jajka, resztę mleka, szczyptę soli i dobrze wyrobić.
Pod koniec wyrabiania dolać roztopione masło, rodzynki i aromat pomarańczowy.
Wyrobione ciasto nałożyć do formy babkowej (1/3 formy), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośniętą babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180° C i piec ok. 40 minut.
Z tej porcji wychodzą dwie babki. Połowę ciasta można włożyć do pojemnika, lub woreczka foliowego i zamrozic.
Po wyjęciu z foremki ciasto polukrować.