Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Seler w panierce

przepis:

1 duży seler
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
czosnek w proszku
1 jajko
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki sezamu
olej do smażenia

Seler obrać, pokroić w plastry grubości 1 cm.
W garnuszku zagotować wodę, dodać sól, cukier i plastry selera.
Gotować aż seler będzie miękki.
Seler odcedzić.
Plastry selera posypać solą, pieprzem i czosnkiem, odstawić przykryte na kika godzin do lodówki.
Jajko roztrzepać, mąkę wymieszać z sezamem.
Plastry selera najpierw moczyć w jajku, potem w mące z sezamem.
Plastry smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.