Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasto drożdżowe z dżemem śliwkowym i cynamonem

przepis:

250 g mąki pszennej
4 dag świeżych drożdży
ok. 150 ml mleka
100 g masła
0,5 szklanki cukru
1 żółtko, 1 jajko
szczypta soli
aromat pomarańczowy
1 łyżeczka cynamonu
4-5 łyżek dżemu ze śliwek ( ja użyłam korzennego dżemu śliwkowego)

Kruszonka:

25 g cukru
25 g zimnego masła
50 g mąki
Masło posiekać z cukrem i mąką i zarobić szybko kruszonkę.

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.
Jajko i żółtko ubić z cukrem na puszystą masę.
Mleko podgrzać tak aby było letnie.
Masło roztopić.
Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością mleka i łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dodać go do mąki. Wymieszać, następnie dodać ubite jajka i  mleko.
Ciasto dobrze wyrobić. Pod koniec dodać roztopione masło i aromat pomarańczowy.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, posypać je cynamonem, a następnie rozsmarować na nim dżem.
Ciasto zwinąć w rulon i pokroić go w plastry o szerokości 2 cm.
Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać kruszonką.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto piec ok. 40 min w temp. 180° C.