Naleśniki z porem i cukinią
przepis:
1 mała cukiniabiała część pora
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka oleju
sól, pieprz
4 nalesniki
masło klarowane do odsmażenia nalesników
Cukinę utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Por pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać olej usmażyć na nim do miękkości por i cukinię i zmiażdżony ząbek czosnku.
Farsz posolić, dodać pieprz i tymianek.
Farsz nałożyć na naleśniki, zwinąć je w rulony, obsmażyć na klarowanym maśle z obu stron.
Podawać polane sosem pomidorowym i posypane fetą.
Sos pomidorowy
2 łyżki przecieru pomidorowego
100 ml wody
1 łyżka oleju
sól, pieprz
1 łyżeczka tymianku
Przecier pomidorowy przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać wodę, tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos zagotować.