Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z farszem z ziemniaków, brokułów i białego sera

przepis:

Farsz:
150 g ugotowanych ziemniaków
100 g białego sera
kilka różyczek ugotowanego brokuła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Ziemniaki i ser podusić dokładnie. Do masy dodać rozdrobnione brokuły, zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Ciasto na pierogi rozwałkowywać partiami, wykrawać krążki i nadziewać je farszem.
Gotowe pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Podawac polane sosem serowym.

Sos serowy

1 łyżka mąki
1 łyżka masła
200 ml mleka
4 łyżki utartego sera grana padano
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Masło roztopić w garnuszku, dodać mąkę, przesmażyć ją, a następnie dolać zimne mleko, gotować, ciągle mieszając tak aby nie było grudek  do momentu aż  sos zgęstnieje.

Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać 4 łyżki sera.

Ciasto na pierogi:

ok. 300 g mąki
ok. 200 ml gorącej wody
sól

Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".