Pierogi z farszem z ziemniaków, brokułów i białego sera
przepis:
Farsz:150 g ugotowanych ziemniaków
100 g białego sera
kilka różyczek ugotowanego brokuła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Ziemniaki i ser podusić dokładnie. Do masy dodać rozdrobnione brokuły, zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Ciasto na pierogi rozwałkowywać partiami, wykrawać krążki i nadziewać je farszem.
Gotowe pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Podawac polane sosem serowym.
Sos serowy
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
200 ml mleka
4 łyżki utartego sera grana padano
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Masło roztopić w garnuszku, dodać mąkę, przesmażyć ją, a następnie dolać zimne mleko, gotować, ciągle mieszając tak aby nie było grudek do momentu aż sos zgęstnieje.
Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać 4 łyżki sera.
Ciasto na pierogi:
ok. 300 g mąki
ok. 200 ml gorącej wody
sól
Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".