Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Paszteciki krucho drożdżowe z nadzieniem z kurek i ciecierzycy

przepis:

Nadzienie do pasztecików:

200 g kurek ( z puszki)
150 g ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki bułki tartej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
1 łyżka oleju

Kurki odcedzić z zalewy i drobno posiekać.
Ciecierzycę podusić widelcem.
Cebulę pokroić na drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby i chwilę je podsmażać.
Do grzybów dodać ciecierzycę, zmiażdżony ząbek czosnku i przyprawy.
Wszystko jeszcze raz przesmażyć razem, a na koniec dodać bułkę tartą.



Ciasto krucho-drożdżowe:

250 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
100 g masła
2 żółtka
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki czarnuszki lub kminku
gruba sól morska
ok. 100 ml ciepłego mleka
białko do posmarowania pasztecików

Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, bardzo dokładnie posiekać z masłem. Dodać żółtka, sól i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Szybko wyrobić.
Ciasto wałkować partiami , wykroić z niego prostokąty, nałożyć nadzienie i zwinąć w ruloniki.
Paszteciki odstawić do wyrośnięcia, posmarować białkiem, posypać solą morską i czarnuszką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C 20-30 min.

.