Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kotlety z ziemniaków i boczniaków

przepis:

500 g ziemniaków
200 g boczniaków
1 cebula
1 łyżka oleju
1 jajko
sół, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie.
Z boczniaków usunąć twarde ogonki, a kapelusze pokroić w drobną kostkę.
Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, a następnie dodać grzyby.
Smażyć je aż odparują wodę. Dodać sól i pieprz.
Ugotowane ziemniaki podusić dokładnie lub przecisnąć przez praskę.
Ziemniaki wymieszać z jajkiem i grzybami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z masy ziemniaczanej uformować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej.
Kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor.