Biała papryka faszerowana brokułem, pęczakiem i fetą
przepis:
3 papryki białe100 g ugotowanej kaszy pęczak
150 g ugotowanych różyczek brokułu
50 g fety
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka pasty paprykowej
1 łyżka oleju
Różyczki brokułu rozdrobić.
Kaszę wymieszać z brokułem, pokruszoną fetą, jajkiem i bułką tartą.
Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać tymianek i zmiażdżony ząbek czosnku.
Strąki papryki przekroić wzdłuż, usunąć nasiona.
Połówki papryki nadziewać farszem, a następnie ułożyć je wa garnku, podlać niewielką ilością wody, dodać olej i pastę paprykową.
Paprykę dusić pod przykryciem ok. 15-20 min. W razie potrzeby podlać wodą.