Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Waniliowa galaretka z szafranowymi śliwkami

przepis:

200 g śliwek Ulena
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
0,5 małej łyżeczki szafranu

Śliwki opłukać, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Połówki śliwek pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni roztopić masło, dodać miód i śliwki.
Śliwki chwilę przesmażać, aż puszczą sok. Wtedy dodać szafran i gotować je przez 5 min.


300 ml mleka 2%
1 paczka cukru z wanilią
1 łyżka agartyny

Mleko zagotować z cukrem waniliowym i agartyną. Gotować mieszając przez dwie minuty.
Mleko przelać do dwóch kubeczków i odstawić w zimne miejsce do stężenia.
Galaretkę wyjąć z kubeczków i ułożyć w salaterce, ozdobić śliwkami.