Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Łupacz w sosie paprykowym

przepis:

2 kawałki  łupacza
1 zielona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki pasty paprykowej 
sok z cytryny
pieprz, sól
1 łyżka oleju
2 łyżki śmietany 30%

Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny , a następnie oprószyć solą i pieprzem.
Z papryki usunąć  gniazdo nasienne i pokroić ją w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek także pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać paprykę i razem przesmażyć.
Następnie  dodać  pastę poprykową, sól i pieprz.
Do sosu dodać niewielką ilość wody i gotować go aż papryka będzie miękka.
Kawałki ryby ułożyć w sosie, patelnię przykryć. Gotować 15 min, od czasu do czasu  rybę polać sosem. W razie potrzeby do sosu dolać wodę.
Na koniec do sosu dodać  2 łyżki śmietany.