Łupacz w sosie paprykowym
przepis:
2 kawałki łupacza1 zielona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki pasty paprykowej
sok z cytryny
pieprz, sól
1 łyżka oleju
2 łyżki śmietany 30%
Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny , a następnie oprószyć solą i pieprzem.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek także pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać paprykę i razem przesmażyć.
Następnie dodać pastę poprykową, sól i pieprz.
Do sosu dodać niewielką ilość wody i gotować go aż papryka będzie miękka.
Kawałki ryby ułożyć w sosie, patelnię przykryć. Gotować 15 min, od czasu do czasu rybę polać sosem. W razie potrzeby do sosu dolać wodę.
Na koniec do sosu dodać 2 łyżki śmietany.